Hwajeon
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1979
Składniki:
- 7 kwiatów azalii
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Syrop:
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
Opis przygotowania:
Kwiaty azalii dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla, wlać do niego wodę i ogrzewać na małym ogniu bez mieszania do czasu rozpuszczenia się cukru. Wówczas gotowy syrop ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać ciepłą i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm, wyciąć w nim krążki kubkiem, przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć najpierw z jednej strony przez 5 sekund, potem przewrócić na drugą stronę, nałożyć na to kwiaty azalii i smażyć do czasu, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Wszystko polać przyrządzonym wcześniej syropem.
Przygotować syrop: cukier przesypać do rondla, wlać do niego wodę i ogrzewać na małym ogniu bez mieszania do czasu rozpuszczenia się cukru. Wówczas gotowy syrop ściągnąć z ognia i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać ciepłą i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm, wyciąć w nim krążki kubkiem, przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć najpierw z jednej strony przez 5 sekund, potem przewrócić na drugą stronę, nałożyć na to kwiaty azalii i smażyć do czasu, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Wszystko polać przyrządzonym wcześniej syropem.
Komentarze (0)