Tatar z łososia i kawioru
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2471
Składniki:
- 200 g surowego łososia
- 200 g wędzonego łososia
- 200 g czarnego kawioru
- 200 g grubej soli kamiennej
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 liście pora do dekoracji
- 2 małe ogórki małosolne
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 marchew do dekoracji
- 1 cebula
- 1 jajko przepiórcze
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Marchew oraz liście pora umyć i osączyć z wody. Sól kamienną przesypać do miski. Łososia wędzonego oraz surowego pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej ryby. Ogórki małosolne pokroić drobno i dodać do pozostałych składników. Wlać do tego oliwę z oliwek, wbić jajko przepiórcze, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i przełożyć do mniejszej miski. Dodać do tego czarny kawior i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, Wszystko zalać gotowym sosem sojowym, przełożyć do miski z solą kamienną i udekorować liściem pora oraz pokrojoną w cienkie plastry marchewką.
Komentarze (0)