Tatar z łososia i kawioru

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2271
Tatar z łososia i kawioru
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g surowego łososia
  • 200 g wędzonego łososia
  • 200 g czarnego kawioru
  • 200 g grubej soli kamiennej
  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 liście pora do dekoracji
  • 2 małe ogórki małosolne
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 marchew do dekoracji
  • 1 cebula
  • 1 jajko przepiórcze
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Marchew oraz liście pora umyć i osączyć z wody. Sól kamienną przesypać do miski. Łososia wędzonego oraz surowego pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonej ryby. Ogórki małosolne pokroić drobno i dodać do pozostałych składników. Wlać do tego oliwę z oliwek, wbić jajko przepiórcze, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i przełożyć do mniejszej miski. Dodać do tego czarny kawior i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem, Wszystko zalać gotowym sosem sojowym, przełożyć do miski z solą kamienną i udekorować liściem pora oraz pokrojoną w cienkie plastry marchewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów