Sałatka meksykańska z awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1716
Składniki:
- 350 g ciecierzycy z puszki
- 8 czarnych oliwek w zalewie bez pestek
- 4 pomidory
- 2 kolby kukurydzy
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 główka sałaty masłowej
- sól
Opis przygotowania:
Sałatę, awokado oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Pomidory pokroić w dużą kostkę i dodać do sałaty. Kolby kukurydzy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kolby odcedzić, wyłuskać z nich nasiona i dodać do pomidorów z sałatą. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozdrobnić widelcem i dodać do całości. Następnie dodać do tego osączone z zalewy czarne oliwki. Ciecierzycę osączyć z zalewy, przesypać ją na rozgrzaną oliwę na patelni, oprószyć przyprawą garam masala i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ciecierzycę ściągnąć z ognia, dodać do sałatki i od razu podawać do spożycia.
Komentarze (0)