Sałatka meksykańska z awokado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1472
Sałatka meksykańska z awokado
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g ciecierzycy z puszki
  • 8 czarnych oliwek w zalewie bez pestek
  • 4 pomidory
  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 główka sałaty masłowej
  • sól

Opis przygotowania:

Sałatę, awokado oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Pomidory pokroić w dużą kostkę i dodać do sałaty. Kolby kukurydzy przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu kolby odcedzić, wyłuskać z nich nasiona i dodać do pomidorów z sałatą. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ rozdrobnić widelcem i dodać do całości. Następnie dodać do tego osączone z zalewy czarne oliwki. Ciecierzycę osączyć z zalewy, przesypać ją na rozgrzaną oliwę na patelni, oprószyć przyprawą garam masala i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ciecierzycę ściągnąć z ognia, dodać do sałatki i od razu podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów