Oponki serowe z posypką cukrową

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2789
Oponki serowe z posypką cukrową
fot. manda_wong / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka posypki cukierniczej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka masła
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na lukier:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka octu 10 %

Opis przygotowania:

Ser twarogowy przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonego sera dodać mąkę, masło, wlać sok cytrynowy, wbić jajka i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 0,5 mm, po czym wyciąć w nim szklanką krążki. W wyciętych krążkach wyciąć mniejsze otwory kieliszkiem. Następnie rozgrzać olej w rondlu i wrzucić do niego wycięte krążki z otworami. Całość smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i osączyć z tłuszczu.

Przygotować lukier: cukier wsypać do rondla, wlać do tego wodę oraz ocet i ugotować syrop, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Ugotowany ściągnąć z ognia, skropić niewielką ilością zimnej wody i przestudzić.

Gotowym syropem wysmarować smażone oponki i posypać posypką cukrową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów