Oponki serowe z posypką cukrową
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2789
Składniki:
- 500 g sera twarogowego
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka posypki cukierniczej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka masła
- olej do głębokiego smażenia
- Na lukier:
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka octu 10 %
Opis przygotowania:
Ser twarogowy przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do przepuszczonego sera dodać mąkę, masło, wlać sok cytrynowy, wbić jajka i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 0,5 mm, po czym wyciąć w nim szklanką krążki. W wyciętych krążkach wyciąć mniejsze otwory kieliszkiem. Następnie rozgrzać olej w rondlu i wrzucić do niego wycięte krążki z otworami. Całość smażyć na złoty kolor z obu stron, po czym łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i osączyć z tłuszczu.
Przygotować lukier: cukier wsypać do rondla, wlać do tego wodę oraz ocet i ugotować syrop, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Ugotowany ściągnąć z ognia, skropić niewielką ilością zimnej wody i przestudzić.
Gotowym syropem wysmarować smażone oponki i posypać posypką cukrową.
Przygotować lukier: cukier wsypać do rondla, wlać do tego wodę oraz ocet i ugotować syrop, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Ugotowany ściągnąć z ognia, skropić niewielką ilością zimnej wody i przestudzić.
Gotowym syropem wysmarować smażone oponki i posypać posypką cukrową.
Komentarze (0)