Kotlety z ciecierzycy i botwiny
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 736
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 2 pęczki botwiny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Duże liście botwiny umyć, odsączyć z wody i przełożyć na talerz. Ciecierzycę opłukać pod bieżąca wodą. Przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Po odcedzeniu przesypać ją do miksera, dodać do niej obrany ze skóry czosnek, wsypać mielone nasiona kolendry, sól, pieprz, mieloną paprykę chili i razem zmiksować na jednolitą masę. Dodać do tego pokrojoną drobno pozostałą botwinę, wlać olej wymieszać. Następnie uformować z tego ręcznie małe kotlety i smażyć je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po 2,5 minuty z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na liście botwiny na talerzu.
Komentarze (0)