Jagnięcina z papardelle i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 897
Składniki:
- 400 g makaronu papardelle
- 300 polędwicy jagnięcej
- 4 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- garść świeżej mięty
- sok ze świeżej limonki
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w cienkie plastry. Ogórka pokroić w cienkie krążki. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Następnie pokrojone i starte warzywa zmieszać ze sobą, skropić sokiem z limonki i wyłożyć na talerz. Makaron wrzucić do rondla z gotującym się, 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do warzyw na talerzu. Następnie polędwicę jagnięcą pokroić na małe kawałki, oprószyć ją szczyptą soli, pieprzem, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do miękkości na patelni. Po usmażeniu ściągnąć ją z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać sezamem i świeżą miętą.
Komentarze (0)