Jagnięcina z groszkiem cukrowym i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1900
Jagnięcina z groszkiem cukrowym i warzywami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g jagnięciny z kością
  • 300 g cieciorki
  • 30 g groszku cukrowego w łupinie
  • 6 łyżek oleju
  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka solu cytrynowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie mięso podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości na średnim ogniu. Kiedy zmięknie, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej cieciorkę, kalafiora, po czym oba składniki skropić sokiem cytrynowym, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Groszek cukrowy pozbawić końcówek i dodać go do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów