Jagnięcina z groszkiem cukrowym i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1900
Składniki:
- 300 g jagnięciny z kością
- 300 g cieciorki
- 30 g groszku cukrowego w łupinie
- 6 łyżek oleju
- 1 kalafior
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka solu cytrynowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie mięso podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości na średnim ogniu. Kiedy zmięknie, ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowaną wcześniej cieciorkę, kalafiora, po czym oba składniki skropić sokiem cytrynowym, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do mięsa na talerzu. Groszek cukrowy pozbawić końcówek i dodać go do potrawy.
Komentarze (0)