Hummus z jagnięciną i pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1974
Składniki:
- 400 g jagnięciny bez kości
- 8 pomidorków koktajlowych
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- garstka rukoli
- sól
- pieprz czarny mielony
- Hummus:
- 400 g ciecierzycy w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 suszone pomidory
- 1 łyżka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować hummus: ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć ją do miksera. Do ciecierzycy dodać obrać ze skóry czosnek i suszone pomidory. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz. Jagnięcinę pokroić na porcje i lekko ją rozbić tłuczkiem. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na hummusie. Pomidorki przekroić na połowy, oprószyć je mielonymi nasionami kolendry, papryki, kminku i smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do chwili, aż zaczną się kurczyć. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać rukolą.
Komentarze (0)