Hummus z jagnięciną i pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1974
Hummus z jagnięciną i pomidorami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g jagnięciny bez kości
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • garstka rukoli
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Hummus:
  • 400 g ciecierzycy w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 suszone pomidory
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować hummus: ciecierzycę osączyć z zalewy i przełożyć ją do miksera. Do ciecierzycy dodać obrać ze skóry czosnek i suszone pomidory. Wlać do tego oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli i dobrze zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz. Jagnięcinę pokroić na porcje i lekko ją rozbić tłuczkiem. Mięso oprószyć szczyptą soli, pieprzu i smażyć do miękkości na 4 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na hummusie. Pomidorki przekroić na połowy, oprószyć je mielonymi nasionami kolendry, papryki, kminku i smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do chwili, aż zaczną się kurczyć. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do potrawy na talerzu. Wszystko posypać rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów