Bakauke
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2409
Składniki:
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka suszonych glonów nori
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Glony nori posiekać drobno, sparzyć wrzącą wodą i osączyć na sicie. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami wody, wsypać sól i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wymieszać ze sparzonymi wcześniej glonami nori. Do ugotowanego ryżu wlać 0,5 szklanki wody, wsypać mąkę ryżową i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować cienkie, podłużne placki. Następnie przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Miód z sosem sojowym przelać do jednej miski, dokładnie wymieszać i wysmarować tym upieczone wcześniej placki z obu stron.
Komentarze (0)