Bakauke

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2409
Bakauke
fot. sirooziya (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka suszonych glonów nori
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Glony nori posiekać drobno, sparzyć wrzącą wodą i osączyć na sicie. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami wody, wsypać sól i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wymieszać ze sparzonymi wcześniej glonami nori. Do ugotowanego ryżu wlać 0,5 szklanki wody, wsypać mąkę ryżową i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować cienkie, podłużne placki. Następnie przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Miód z sosem sojowym przelać do jednej miski, dokładnie wymieszać i wysmarować tym upieczone wcześniej placki z obu stron.

Komentarze (0)