Sałatka warzywna z sardelą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1472
Sałatka warzywna z sardelą
fot. Laurel F / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g filetów z wędzonej sardeli
  • 4 plastry cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 łyżeczka nasion kopru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Botwinę pokroić na kawałki. Wędzoną sardelę rozdrobnić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, potem przełożyć go razem z pokrojoną marchewka na rozgrzaną oliwę na patelni, wsypać do tego nasiona kopru i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać rozdrobnioną sardelę, pokrojoną botwinę i plastry cytryny. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty, po czym całość ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów