Sałatka warzywna z sardelą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1472
Składniki:
- 200 g filetów z wędzonej sardeli
- 4 plastry cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek botwiny
- 1 łyżeczka nasion kopru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Botwinę pokroić na kawałki. Wędzoną sardelę rozdrobnić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, potem przełożyć go razem z pokrojoną marchewka na rozgrzaną oliwę na patelni, wsypać do tego nasiona kopru i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać rozdrobnioną sardelę, pokrojoną botwinę i plastry cytryny. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, smażyć przez 1,5 minuty, po czym całość ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)