Sałatka winegret

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1120
Sałatka winegret
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g zielonej soczewicy
  • 4 czerwone buraki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10%
  • 0,5 szklanki fasoli Jaś
  • 0,5 szklanki odciśniętej z wody kiszonej kapusty
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Kapustę kiszoną odcisnąć ręcznie i pokroić ja drobno do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty w misce. Soczewicę oraz białą fasolę przesypać razem do jednego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby składniki nie wystawały i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły i odcedzić. Buraki czerwone przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty z cebulą w misce. Ziemniaki oraz marchew przełożyć do następnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu warzywa te odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych wcześniej składników w misce. Dodać do tego również soczewicę z fasola, wlać ocet spirytusowy, olej, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wszystko przełożyć do miski i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów