Sałatka winegret
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1373
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 4 czerwone buraki
- 2 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- 0,5 szklanki fasoli Jaś
- 0,5 szklanki odciśniętej z wody kiszonej kapusty
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Kapustę kiszoną odcisnąć ręcznie i pokroić ja drobno do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty w misce. Soczewicę oraz białą fasolę przesypać razem do jednego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby składniki nie wystawały i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły i odcedzić. Buraki czerwone przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty z cebulą w misce. Ziemniaki oraz marchew przełożyć do następnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu warzywa te odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych wcześniej składników w misce. Dodać do tego również soczewicę z fasola, wlać ocet spirytusowy, olej, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wszystko przełożyć do miski i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)