Sałatka z mniszkiem lekarskim i sardelą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 599
Składniki:
- 200 g sardeli w zalewie
- 3 łyżki oleju
- 3 plastry cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek botwinki
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 garstka mniszka lekarskiego
- sól
Opis przygotowania:
Botwinkę i mniszka lekarskiego umyć, odsączyć z wody i pokroić na kawałki. Sardelę odsączyć z zalewy. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać nasiona kopru, wymieszać i smażyć je przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojoną na małe kawałeczki sardelę, plastry cytryny, botwinkę i mniszek lekarski. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć do chwili, aż wszystko się zeszkli. Wtedy ściągnąć to z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)