Sałatka owocowo-warzywna z orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1992
Składniki:
- 30 g truskawek
- 20 g tłuczonych orzechów laskowych
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 pomarańcze
- 2 soku z limonki
- 1 żółty grejpfrut
- 1 sałata rzymska
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Sałatę rzymską pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Skropić ją sokiem z limonki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i wsypać cukier. Rzodkiewkę pozbawić ogonków, liści, miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać do składników w misce i dokładnie wymieszać. Grejpfruta z pomarańczami obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do składników. Następnie miód lipowy wymieszać z musztardą Dijon i polać składniki. Dodać do tego obrane z szypułek truskawki i całość posypać tłuczonymi orzechami laskowymi.
Komentarze (0)