Sałatka owocowo-warzywna z orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1992
Sałatka owocowo-warzywna z orzechami
fot. BocaDorada / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g truskawek
  • 20 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 4 rzodkiewki
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 pomarańcze
  • 2 soku z limonki
  • 1 żółty grejpfrut
  • 1 sałata rzymska
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Sałatę rzymską pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Skropić ją sokiem z limonki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i wsypać cukier. Rzodkiewkę pozbawić ogonków, liści, miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać do składników w misce i dokładnie wymieszać. Grejpfruta z pomarańczami obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do składników. Następnie miód lipowy wymieszać z musztardą Dijon i polać składniki. Dodać do tego obrane z szypułek truskawki i całość posypać tłuczonymi orzechami laskowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów