Sałatka ze szpinakiem rodzynkami, orzechami i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2565
Sałatka ze szpinakiem rodzynkami, orzechami i grzankami
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przesypać razem z orzeszkami pinii do jednej miski. Następnie zalać sosem sojowym oraz sokiem cytrynowym, wymieszać i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu odcedzić na sicie. Kromki chleba tostowego pokroić w dużą kostkę, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na mocno rozgrzanej oliwie na patelni na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miseczek. Dodać do tego szpinak i wszystko posypać odcedzonymi wcześniej orzeszkami pinii oraz rodzynkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów