Sałatka ze szpinakiem rodzynkami, orzechami i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2565
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak umyć i osączyć z wody. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przesypać razem z orzeszkami pinii do jednej miski. Następnie zalać sosem sojowym oraz sokiem cytrynowym, wymieszać i moczyć przez 10 minut. Po namoczeniu odcedzić na sicie. Kromki chleba tostowego pokroić w dużą kostkę, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić na mocno rozgrzanej oliwie na patelni na średnim ogniu. Zrumienione ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć do miseczek. Dodać do tego szpinak i wszystko posypać odcedzonymi wcześniej orzeszkami pinii oraz rodzynkami.
Komentarze (0)