Caldo verde (zupa)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1864
Caldo verde (zupa)
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 g kiełbasy chorizo w plastrach
  • 25 g bobu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 ćwiartka włoskiej kapusty
  • 1 łyżka oleju
  • sol
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę włoską pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Zeszkloną cebulę zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojone ziemniaki, kapustę, plastry kiełbasy chorizo oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości ziemniaków. Potem dodać do tego bób i gotować jeszcze przez 3 minuty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów