Caldo verde (zupa)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1864
Składniki:
- 100 g kiełbasy chorizo w plastrach
- 25 g bobu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 ćwiartka włoskiej kapusty
- 1 łyżka oleju
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę włoską pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Zeszkloną cebulę zalać bulionem warzywnym, dodać do tego pokrojone ziemniaki, kapustę, plastry kiełbasy chorizo oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i gotować do miękkości ziemniaków. Potem dodać do tego bób i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Komentarze (0)