Sałatka z pszenicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2137
Składniki:
- 250 g pszenicy
- 200 g czarnych oliwek w zalewie bez pestek
- 200 g czerwonych oliwek w zalewie bez pestek
- 200 g sera feta
- 2 pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- natka zielonej pietruszki
- pęczek zielonego koperku
- sól
Opis przygotowania:
Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez godzinę. Po namoczeniu ugotować na sypko i odparować. Następnie przełożyć ją na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko przyrumienić na średnim ogniu, po czym ściągnąć ją z patelni i przełożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Oliwki czarne i czerwone osączyć z zalewy i pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki oraz koperek drobno posiekać. Ser feta pokroić na małe kawałki. Wszystko razem połączyć ze sobą, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)