Sałatka z pszenicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2137
Sałatka z pszenicą
fot. mealmakeovermoms / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g pszenicy
  • 200 g czarnych oliwek w zalewie bez pestek
  • 200 g czerwonych oliwek w zalewie bez pestek
  • 200 g sera feta
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku
  • sól

Opis przygotowania:

Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez godzinę. Po namoczeniu ugotować na sypko i odparować. Następnie przełożyć ją na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko przyrumienić na średnim ogniu, po czym ściągnąć ją z patelni i przełożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w małą kostkę. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Oliwki czarne i czerwone osączyć z zalewy i pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki oraz koperek drobno posiekać. Ser feta pokroić na małe kawałki. Wszystko razem połączyć ze sobą, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów