Sałatka warzywna z owocami i grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1523
Składniki:
- 4 grzyby boczniaki
- 2 mango
- 2 czerwone buraki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki nasion łuskanej dyni
- 1 szklanka wrzącej wody
- pęczek świeżego szpinaku
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa, grzyby oraz mango umyć i osączyć z wody. Boczniaki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Szpinak wyłożyć na talerz. Buraki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do szpinaku na talerzu. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posypać nimi składniki na talerzu. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i dodać do całości. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego pestki dyni i smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego pokrojone wcześniej boczniaki. Smażone składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dodać miód lipowy, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do sałatki.
Komentarze (0)