Sałatka warzywna z owocami i grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1523
Sałatka warzywna z owocami i grzybami
fot. Janet Hudson / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 grzyby boczniaki
  • 2 mango
  • 2 czerwone buraki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżki nasion łuskanej dyni
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa, grzyby oraz mango umyć i osączyć z wody. Boczniaki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Szpinak wyłożyć na talerz. Buraki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do szpinaku na talerzu. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posypać nimi składniki na talerzu. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki i dodać do całości. Masło stopić na rozgrzanej patelni, dodać do niego pestki dyni i smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego pokrojone wcześniej boczniaki. Smażone składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, dodać miód lipowy, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do sałatki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów