Burgery rybne z grzybami, powidłami i owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 258
Burgery rybne z grzybami, powidłami i owocami
fot. Kelly Schott (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g powideł jabłkowych
  • 100 ml śmietany 18%
  • 5 g suszonych borowików
  • 4 burgery rybne mrożone
  • 4 owoce kiwi
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 cebula
  • sól pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Kiwi oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno pokroić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Owoce kiwi obrać ze skórki, przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie suszone grzyby namoczyć w 4 szklankach wody, ugotować je w wodzie w której się moczyły i odcedzić. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczypta soli oraz pieprzu. Na drugi talerz przesypać mąkę. Burgery rybne rozmrozić, obtoczyć je w roztrzepanych jajkach, mące i smażyć je na rumiany kolor w mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do niego ugotowane wcześniej grzyby. Grzyby doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do burgerów rybnych na talerzu. Dodać do tego zmiksowane wcześniej kiwi, posypać pokrojoną cebulą, natką zielonej pietruszki i wyłożyć powidłami jabłkowymi. Całość polać śmietaną i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów