Burgery rybne z grzybami, powidłami i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 421
Składniki:
- 200 g powideł jabłkowych
- 100 ml śmietany 18%
- 5 g suszonych borowików
- 4 burgery rybne mrożone
- 4 owoce kiwi
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 cebula
- sól pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Kiwi oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno pokroić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Owoce kiwi obrać ze skórki, przełożyć do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie suszone grzyby namoczyć w 4 szklankach wody, ugotować je w wodzie w której się moczyły i odcedzić. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczypta soli oraz pieprzu. Na drugi talerz przesypać mąkę. Burgery rybne rozmrozić, obtoczyć je w roztrzepanych jajkach, mące i smażyć je na rumiany kolor w mocno rozgrzanym głębokim oleju na patelni na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i dodać do niego ugotowane wcześniej grzyby. Grzyby doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do burgerów rybnych na talerzu. Dodać do tego zmiksowane wcześniej kiwi, posypać pokrojoną cebulą, natką zielonej pietruszki i wyłożyć powidłami jabłkowymi. Całość polać śmietaną i podawać do spożycia.
Komentarze (0)