Omurice z kurczakiem i kukurydzą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2183
Omurice z kurczakiem i kukurydzą
fot. nyaa_birdies_perch / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 mi pikantnego keczupu
  • 100 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 0,5 szklanki wody
  • pęczek natki zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kukurydzę oraz zielony groszek osączyć z zalewy i przełożyć razem do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na niej pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić. Potem wsypać ryż, wlać sos sojowy, wodę, dodać osaczoną z zalewy kukurydzę i zielony groszek. Całość doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wówczas ściągnąć je z ognia.

Jajka wbić do rondla i roztrzepać widelcem z mlekiem, szczyptą soli, pieprzu i częścią posiekanej natki zielonej pietruszki. Pozostałą cześć natki zielonej pietruszki wymieszać z keczupem i przelać na talerz. Roztrzepane składniki z jajkami przelać na rozgrzaną kolejną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy dodać do nich wszystkie smażone składniki z drugiej patelni, po czym całość zawinąć w jeden rulon łopatką.

Wszystko smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z keczupem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów