Omurice z kurczakiem i kukurydzą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2183
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 200 mi pikantnego keczupu
- 100 g zielonego groszku w zalewie
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 0,5 szklanki ryżu
- 0,5 szklanki wody
- pęczek natki zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kukurydzę oraz zielony groszek osączyć z zalewy i przełożyć razem do miski. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na niej pokrojoną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić. Potem wsypać ryż, wlać sos sojowy, wodę, dodać osaczoną z zalewy kukurydzę i zielony groszek. Całość doprawić do smaku przyprawami i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wówczas ściągnąć je z ognia.
Jajka wbić do rondla i roztrzepać widelcem z mlekiem, szczyptą soli, pieprzu i częścią posiekanej natki zielonej pietruszki. Pozostałą cześć natki zielonej pietruszki wymieszać z keczupem i przelać na talerz. Roztrzepane składniki z jajkami przelać na rozgrzaną kolejną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy dodać do nich wszystkie smażone składniki z drugiej patelni, po czym całość zawinąć w jeden rulon łopatką.
Wszystko smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z keczupem.
Jajka wbić do rondla i roztrzepać widelcem z mlekiem, szczyptą soli, pieprzu i częścią posiekanej natki zielonej pietruszki. Pozostałą cześć natki zielonej pietruszki wymieszać z keczupem i przelać na talerz. Roztrzepane składniki z jajkami przelać na rozgrzaną kolejną patelnię bez tłuszczu i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy dodać do nich wszystkie smażone składniki z drugiej patelni, po czym całość zawinąć w jeden rulon łopatką.
Wszystko smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz z keczupem.
Komentarze (0)