Pieczeń orzechowa z warzywami, grzybami i owocami w sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 832
Składniki:
- Pieczeń:
- 400 g czerwonej soczewicy
- 100 g małych pieczarek
- 2 łyżki suszonych moreli
- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki owsianej
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki bulionu warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 400 g brukselki
- 2 łyżki oleju do wysmarowania formy do pieczenia
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować pieczeń: soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić. Pieczarki obrać z błon, umyć i pokroić je w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skórki, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki oraz pokrojone drobno suszone morele. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia. Następnie ugotowaną wcześniej soczewicę, marchew i smażone składniki przełożyć razem do miksera, wsypać do nich zmielone orzechy włoskie, mąkę owsianą i zmiksować na jednolitą masę. Całość przełożyć do wysmarowanej olejem formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Następnie pokroić na porcje i wyłożyć na talerz z brukselką.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Mąkę wymieszać z bulionem warzywnym, szczyptą soli oraz pieprzu i przelać do rozpuszczonego masła na patelni. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a następnie ściągnąć z ognia i polać tym potrawę.
Przygotować pieczeń: soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić. Pieczarki obrać z błon, umyć i pokroić je w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skórki, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki oraz pokrojone drobno suszone morele. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia. Następnie ugotowaną wcześniej soczewicę, marchew i smażone składniki przełożyć razem do miksera, wsypać do nich zmielone orzechy włoskie, mąkę owsianą i zmiksować na jednolitą masę. Całość przełożyć do wysmarowanej olejem formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Następnie pokroić na porcje i wyłożyć na talerz z brukselką.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Mąkę wymieszać z bulionem warzywnym, szczyptą soli oraz pieprzu i przelać do rozpuszczonego masła na patelni. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a następnie ściągnąć z ognia i polać tym potrawę.
Komentarze (0)