Pieczeń orzechowa z warzywami, grzybami i owocami w sosie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 832
Pieczeń orzechowa z warzywami, grzybami i owocami w sosie
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Pieczeń:
  • 400 g czerwonej soczewicy
  • 100 g małych pieczarek
  • 2 łyżki suszonych moreli
  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki owsianej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • 400 g brukselki
  • 2 łyżki oleju do wysmarowania formy do pieczenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować pieczeń: soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do kolejnego rondla, zalać ją wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić. Pieczarki obrać z błon, umyć i pokroić je w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skórki, posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone wcześniej pieczarki oraz pokrojone drobno suszone morele. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia. Następnie ugotowaną wcześniej soczewicę, marchew i smażone składniki przełożyć razem do miksera, wsypać do nich zmielone orzechy włoskie, mąkę owsianą i zmiksować na jednolitą masę. Całość przełożyć do wysmarowanej olejem formy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Następnie pokroić na porcje i wyłożyć na talerz z brukselką.

Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Mąkę wymieszać z bulionem warzywnym, szczyptą soli oraz pieprzu i przelać do rozpuszczonego masła na patelni. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a następnie ściągnąć z ognia i polać tym potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów