Placki serowo-szpinakowe z pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1852
Składniki:
- 300 świeżego szpinaku
- 100 g topionego sera w plastrach
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szpinak oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Następnie szpinak przełożyć do miksera, dodać do niego obrany ze skóry czosnek i zmiksować na jednolitą masę. Wlać do niej mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu, tartą gałkę muszkatołową i ponownie zmiksować na konsystencję gęstej śmietany. Ser topiony przełożyć na wysmarowaną olejem rozgrzaną patelnię, posypać go pokrojonymi wcześniej pomidorami i całość zalać zmiksowanymi składnikami ze szpinakiem. Wszystko smażyć na średnim ogniu, z obu stron, do chwili, aż placki zaczną się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć z patelni i wyłożyć na tackę.
Komentarze (0)