Moqueca

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1566
Moqueca
fot. Timolina (elements.envato.com)
Moqueca to brazylijska zupa z owocami morza. Jej podstawą mogą być krewetki lub ryba wraz z dodatkiem pomidorów, cebuli, papryki, czosnku i limonki.

Składniki:

  • 400 g filetów z morszczuka
  • 8 mrożonych krewetek krewetek
  • 4 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 banany
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona słodka papryka
  • 1 żółta słodka papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Warzywa oraz banany umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miksera. Banany obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do papryki w mikserze. Dodać do tego pokrojone drobno pomidory. Całość zmiksować na jednolitą masę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego suszoną papryczkę chili i smażyć przez 40 sekund; Następnie wlać do tego zmiksowane wcześniej składniki, dodać filety z morszczuka i krewetki. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić do miękkości ryby. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz, udekorować pokrojoną cytryną oraz posypać szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów