Moqueca
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1566
Moqueca to brazylijska zupa z owocami morza. Jej podstawą mogą być krewetki lub ryba wraz z dodatkiem pomidorów, cebuli, papryki, czosnku i limonki.
Składniki:
- 400 g filetów z morszczuka
- 8 mrożonych krewetek krewetek
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 banany
- 2 suszone papryczki chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona słodka papryka
- 1 żółta słodka papryka
- 1 zielona papryka
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 cytryna
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Warzywa oraz banany umyć i odsączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miksera. Banany obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do papryki w mikserze. Dodać do tego pokrojone drobno pomidory. Całość zmiksować na jednolitą masę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Dodać do tego suszoną papryczkę chili i smażyć przez 40 sekund; Następnie wlać do tego zmiksowane wcześniej składniki, dodać filety z morszczuka i krewetki. Całość wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić do miękkości ryby. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz, udekorować pokrojoną cytryną oraz posypać szczypiorkiem.
Komentarze (0)