Sałatka z wołowiną i kozim serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2234
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 20 g twardego sera koziego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprz czarnego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pęczek zielonej pietruszki
- garść świeżej mięty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Miętę oraz natkę zielonej pietruszki pokroić na kawałki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie oba składniki skropić octem balsamicznym, sokiem z limonki i przełożyć na talerz. Wołowinę pokroić w cienkie plastry, przełożyć do rondla, zalać ją 3 szklankami lekko osolonej wody, po czym dodać do tego ziele, angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i ugotować do miękkości na średnim ogniu. Ugotowaną odcedzić, skropić oliwą z oliwek, oprószyć mieloną gałką muszkatołową i dodać do składników na talerzu. Ser kozi pokroić w cienkie plastry i dodać do całości.
Komentarze (0)