Sałatka warzywna z kiełkami lucerny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 925
Sałatka warzywna z kiełkami lucerny
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g czarnej oliwki w zalewie
  • 4 rzodkiewki
  • 3 g kiełków lucerny
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 łyżka solu z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 1 zielona papryka
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz kiełki umyć i osączyć z wody. Sałatę rzymską pokroić na małe kawałki do miski. Rzodkiewki pokroić w cienkie krążki. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w talarki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pomidory również pokroić w cienkie plastry. Następnie wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do jednej miski z pokrojoną wcześniej sałatą, dodać do nich osączone z zalewy oliwki, doprawić do smaku szczyptą soli, skropić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, po czym dobrze wymieszać i posypać kiełkami lucerny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów