Jabłka pieczone z marcepanem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2913
Składniki:
- 50 ml ciemnego rumu
- 20 g naturalnego marcepana
- 2 jabłka Antonówki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody i ostrym nożem wydrążyć gniazda nasienne. Rum przelać do miski, wsypać do niego cukier waniliowy i mielony cynamon. Marcepan rozdrobnić na małe kawałeczki i dodać do składników w misce. Całość dokładnie wymieszać, ugnieść widelcem i przełożyć do wydrążonych jabłek. Wszystko przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec przez 45 minut, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)