Jabłka pieczone z marcepanem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2913
Jabłka pieczone z marcepanem
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 ml ciemnego rumu
  • 20 g naturalnego marcepana
  • 2 jabłka Antonówki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody i ostrym nożem wydrążyć gniazda nasienne. Rum przelać do miski, wsypać do niego cukier waniliowy i mielony cynamon. Marcepan rozdrobnić na małe kawałeczki i dodać do składników w misce. Całość dokładnie wymieszać, ugnieść widelcem i przełożyć do wydrążonych jabłek. Wszystko przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec przez 45 minut, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów