Halawet el jibn
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 4804
Składniki:
- 50 g tłuczonych pistacji
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Wypełnienie:
- 700 ml mleka 2%
- 50 ml wody z kwiatów pomarańczy
- 9 kromek chleba tostowego
- Ciasto:
- 4 opakowania sera mozzarella w zalewie po 120 g
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki wody z kiatów pomarańczy
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Przygotować wypełnienie: chleb tostowy pozbawić skórek, Mleko wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać do niego pozbawiony skórek chleb tostowy, wlać wodę z kwiatów pomarańczy i dobrze wymieszać, aby powstała jednolita, gęsta masa. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dobrze przestudzić.
Przygotować ciasto: ser mozzarella wraz z zalewą przełożyć do metalowej miski lub rondla, postawić na średnim ogniu i cały czas mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż ser całkowicie się roztopi, tworząc gęstą masę.
Kiedy to nastąpi, wsypać stopniowo do tego po 1 łyżce kaszy manny, cały czas mieszając, aż do wyczerpania składnika, a na koniec wsypać do tego cukier i wlać wodę z kwiatów pomarańczy. Wszystko dobrze wymieszać, aby utworzyło się gładkie ciasto. Wtedy ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu wysmarować stolnicę oliwą z oliwek, położyć na niej ciasto i rozwałkować na grubość 3 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć przygotowane wcześniej wypełnienie, po czym wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na talerz i posypać tłuczonymi pistacjami.
Przygotować ciasto: ser mozzarella wraz z zalewą przełożyć do metalowej miski lub rondla, postawić na średnim ogniu i cały czas mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż ser całkowicie się roztopi, tworząc gęstą masę.
Kiedy to nastąpi, wsypać stopniowo do tego po 1 łyżce kaszy manny, cały czas mieszając, aż do wyczerpania składnika, a na koniec wsypać do tego cukier i wlać wodę z kwiatów pomarańczy. Wszystko dobrze wymieszać, aby utworzyło się gładkie ciasto. Wtedy ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu wysmarować stolnicę oliwą z oliwek, położyć na niej ciasto i rozwałkować na grubość 3 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć przygotowane wcześniej wypełnienie, po czym wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na talerz i posypać tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)