Halawet el jibn

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 4804
Halawet el jibn
fot. Mahmood ALsalama (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 50 g tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Wypełnienie:
  • 700 ml mleka 2%
  • 50 ml wody z kwiatów pomarańczy
  • 9 kromek chleba tostowego
  • Ciasto:
  • 4 opakowania sera mozzarella w zalewie po 120 g
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki wody z kiatów pomarańczy
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

Przygotować wypełnienie: chleb tostowy pozbawić skórek, Mleko wlać do rondla i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać do niego pozbawiony skórek chleb tostowy, wlać wodę z kwiatów pomarańczy i dobrze wymieszać, aby powstała jednolita, gęsta masa. Wtedy ściągnąć ją z ognia i dobrze przestudzić.

Przygotować ciasto: ser mozzarella wraz z zalewą przełożyć do metalowej miski lub rondla, postawić na średnim ogniu i cały czas mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż ser całkowicie się roztopi, tworząc gęstą masę.

Kiedy to nastąpi, wsypać stopniowo do tego po 1 łyżce kaszy manny, cały czas mieszając, aż do wyczerpania składnika, a na koniec wsypać do tego cukier i wlać wodę z kwiatów pomarańczy. Wszystko dobrze wymieszać, aby utworzyło się gładkie ciasto. Wtedy ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu wysmarować stolnicę oliwą z oliwek, położyć na niej ciasto i rozwałkować na grubość 3 mm. Na rozwałkowane ciasto nałożyć przygotowane wcześniej wypełnienie, po czym wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na talerz i posypać tłuczonymi pistacjami.

Komentarze (0)