Omlet z pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1675
Składniki:
- 300 g małych pieczarek
- 6 jaj
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mleka 2%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pieprz czarny (świeżo zmielony)
- sól
- garstka świeżej rukoli/sałaty i pomidory do dekoracji
Opis przygotowania:
Rukolę oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Następnie pieczarki pozbawić błony i pokroić je w cienkie plastry. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone grzyby. Pieczarki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, estragonem i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, rozmieszać widelcem i przelać na kolejną rozgrzaną patelnię. Jajka smażyć na średnim ogniu do chwili, aż całkowicie się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i przełożyć na talerz. Na usmażone jajka nałożyć smażone wcześniej pieczarki, po czym całość złożyć na pół i udekorować rukolą/sałatą i pomidorami.
Komentarze (0)