Omlet z pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1675
Omlet z pieczarkami
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g małych pieczarek
  • 6 jaj
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka 2%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz czarny (świeżo zmielony)
  • sól
  • garstka świeżej rukoli/sałaty i pomidory do dekoracji

Opis przygotowania:

Rukolę oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Następnie pieczarki pozbawić błony i pokroić je w cienkie plastry. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone grzyby. Pieczarki oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, estragonem i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać mąkę, szczyptę soli oraz pieprzu, rozmieszać widelcem i przelać na kolejną rozgrzaną patelnię. Jajka smażyć na średnim ogniu do chwili, aż całkowicie się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i przełożyć na talerz. Na usmażone jajka nałożyć smażone wcześniej pieczarki, po czym całość złożyć na pół i udekorować rukolą/sałatą i pomidorami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów