Sałatka warzywna z cieciorka i żurawiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2050
Składniki:
- 2 szklanki cieciorki (ciecierzycy)
- 2 marchewki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka fasoli Jaś
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki suszonych żurawin
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cieciorkę przesypać do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Potem ugotować do miękkości, w wodzie w której się moczyła i odcedzić do miski. W tym samym czasie również fasolę przesypać do kolejnego rondla, zalać ją 3 szklankami wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do ugotowanej cieciorki w misce. Następnie marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, zalać ją 2 szklankami wody, ugotować do miękkości i dodać do składników w misce. Paprykę pozbawić nasion pokroić w kostkę i dodać do całości wraz ze sparzoną wcześniej żurawiną. Wszystko zalać octem jabłkowym, oliwą z oliwek, oprószyć mielonym kminkiem, pieprzem białym, suszoną kolendrą, dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)