Sałatka warzywna z cieciorka i żurawiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2050
Sałatka warzywna z cieciorka i żurawiną
fot. Janet Hudson / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki cieciorki (ciecierzycy)
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki suszonych żurawin
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Cieciorkę przesypać do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Potem ugotować do miękkości, w wodzie w której się moczyła i odcedzić do miski. W tym samym czasie również fasolę przesypać do kolejnego rondla, zalać ją 3 szklankami wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do ugotowanej cieciorki w misce. Następnie marchew obrać ze skóry, pokroić w kostkę, zalać ją 2 szklankami wody, ugotować do miękkości i dodać do składników w misce. Paprykę pozbawić nasion pokroić w kostkę i dodać do całości wraz ze sparzoną wcześniej żurawiną. Wszystko zalać octem jabłkowym, oliwą z oliwek, oprószyć mielonym kminkiem, pieprzem białym, suszoną kolendrą, dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów