Jajka z cieciorką w curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2121
Składniki:
- 400 g cieciorki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki curry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa opłukać pod bieżącą wodą. Cieciorkę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 60 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, oprószyć ją białym pieprzem i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowaną wcześniej cieciorkę, posypać ją curry i dokładnie wymieszać. Smażyć przez 7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać natka zielonej pietruszki. Następnie jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i dodać do potrawy.
Komentarze (0)