Sałatka warstwowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4025
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 300 g zielonego świeżego groszku cukrowego
- 25 g wędzonego bekonu
- 25 g tartego sera cheddar
- 4 jajka
- 3 zielone ogórki
- 3 dymki ze szczypiorkiem
- 1 główka sałaty lodowe
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić je obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Bekon pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć go z ognia i przestudzić. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i przełożyć do miski. Na pokrojone ogórki wyłożyć pokrojone wcześniej jajka gotowane i posypać groszkiem. Na groszek wyłożyć sałatę lodową, posypać tartym serem cheddar i przestudzonym smażonym bekonem. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i dodać ją do składników. Dymki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i posypać tym całość. Wszystko oprószyć szczyptą soli, mieloną czerwoną papryką oraz pieprzem.
Komentarze (0)