Sałatka warstwowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3742
Sałatka warstwowa
fot. JaguarJulie (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 300 g zielonego świeżego groszku cukrowego
  • 25 g wędzonego bekonu
  • 25 g tartego sera cheddar
  • 4 jajka
  • 3 zielone ogórki
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 główka sałaty lodowe
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić je obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Bekon pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć go z ognia i przestudzić. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w kostkę, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i przełożyć do miski. Na pokrojone ogórki wyłożyć pokrojone wcześniej jajka gotowane i posypać groszkiem. Na groszek wyłożyć sałatę lodową, posypać tartym serem cheddar i przestudzonym smażonym bekonem. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę i dodać ją do składników. Dymki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i posypać tym całość. Wszystko oprószyć szczyptą soli, mieloną czerwoną papryką oraz pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów