Paris Brest

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2528
Paris Brest
fot. miriam_kato / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 85 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki mleka 2 %
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Na posypkę:
  • 20 g płatków migdałowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i solą. Masło, mleko oraz wodę zagotować w rondlu na średnim ogniu. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i wsypać do tego wymieszaną mąkę z cukrem i solą. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i ponownie postawić na średnim ogniu. Składniki mieszać przez cały czas przez 3 minuty. Następnie jajka wbić do kolejnego rondla i roztrzepać mikserem. Roztrzepane stopniowo przelać do ogrzewanych na ogniu składników i razem miksować na zmniejszonych obrotach miksera do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią rurkowe foremki. Następnie ogrzewane składniki ściągnąć z ognia i nałożyć wokół ustawionych foremek rurkowych. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 10 minut.

Przygotować posypkę: roztrzepać 1 jajko na talerzu, po czym szybko wyciągnąć pieczone ciasto i wysmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać płatkami migdałowymi. Ciasto z posypką wstawić z powrotem do rozgrzanego piekarnika do tej samej temperatury i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek i przestudzić. Przestudzone przekroić w poprzek na połówki.

Przygotować krem: śmietanę ubić mikserem z cukrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą pianę, nałożyć ją na przekrojone ciasto, a następnie przekrojone połówki ciasta i delikatnie przycisnąć. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)