Paris Brest
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2528
Składniki:
- Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 85 g masła
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki mleka 2 %
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Na krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Na posypkę:
- 20 g płatków migdałowych
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i solą. Masło, mleko oraz wodę zagotować w rondlu na średnim ogniu. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i wsypać do tego wymieszaną mąkę z cukrem i solą. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i ponownie postawić na średnim ogniu. Składniki mieszać przez cały czas przez 3 minuty. Następnie jajka wbić do kolejnego rondla i roztrzepać mikserem. Roztrzepane stopniowo przelać do ogrzewanych na ogniu składników i razem miksować na zmniejszonych obrotach miksera do czasu, aż składniki zaczną gęstnieć. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią rurkowe foremki. Następnie ogrzewane składniki ściągnąć z ognia i nałożyć wokół ustawionych foremek rurkowych. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 10 minut.
Przygotować posypkę: roztrzepać 1 jajko na talerzu, po czym szybko wyciągnąć pieczone ciasto i wysmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać płatkami migdałowymi. Ciasto z posypką wstawić z powrotem do rozgrzanego piekarnika do tej samej temperatury i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek i przestudzić. Przestudzone przekroić w poprzek na połówki.
Przygotować krem: śmietanę ubić mikserem z cukrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą pianę, nałożyć ją na przekrojone ciasto, a następnie przekrojone połówki ciasta i delikatnie przycisnąć. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Przygotować posypkę: roztrzepać 1 jajko na talerzu, po czym szybko wyciągnąć pieczone ciasto i wysmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać płatkami migdałowymi. Ciasto z posypką wstawić z powrotem do rozgrzanego piekarnika do tej samej temperatury i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek i przestudzić. Przestudzone przekroić w poprzek na połówki.
Przygotować krem: śmietanę ubić mikserem z cukrem oraz ekstraktem waniliowym na puszystą pianę, nałożyć ją na przekrojone ciasto, a następnie przekrojone połówki ciasta i delikatnie przycisnąć. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)