Sałatka strączkowa
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 959
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli w zalewie
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 300 g świeżego zielonego groszku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 pomidory
- 2 czerwone słodkie papryki
- 1 główka sałaty
- świeży tymianek do dekoracji
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy. Liście sałaty przełożyć do miski. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić, pokroić na kawałki przełożyć do miski z sałatą. Dodać do tego czerwoną fasolę, zielony groszek, pokrojone na małe kawałki pomidory oraz pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)