Sałatka strączkowa

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 959
Sałatka strączkowa
fot. Dream79 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 300 g świeżego zielonego groszku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 pomidory
  • 2 czerwone słodkie papryki
  • 1 główka sałaty
  • świeży tymianek do dekoracji
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy. Liście sałaty przełożyć do miski. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić, pokroić na kawałki przełożyć do miski z sałatą. Dodać do tego czerwoną fasolę, zielony groszek, pokrojone na małe kawałki pomidory oraz pozbawioną nasion i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę udekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów