Ciasto pistacjowe
Oceń:
(7 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7351
Składniki:
- 300 g tłuczonych drobno pistacji
- 30 g truskawek
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki jagód
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 jajko
- 7 kropel zielonego barwnika spożywczego
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem z cukrem na sztywną pianę, po czym dodawać do niej po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia, tartą skórkę pomarańczową i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem, wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i formy. Następnie mielone pistacje przełożyć do rondla, zalać je mlekiem oraz zielonym barwnikiem, wbić do tego jajko i zmiksować mikserem, aby barwnik dobrze się rozpuścił. Następnie wymieszane składniki nałożyć łopatką na upieczone wcześniej ciasto.
Wszystko ponownie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni i piec przez 5 minut. Po upieczeniu przełożyć na talerz i udekorować owocami.
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem z cukrem na sztywną pianę, po czym dodawać do niej po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia, tartą skórkę pomarańczową i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem, wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.
Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i formy. Następnie mielone pistacje przełożyć do rondla, zalać je mlekiem oraz zielonym barwnikiem, wbić do tego jajko i zmiksować mikserem, aby barwnik dobrze się rozpuścił. Następnie wymieszane składniki nałożyć łopatką na upieczone wcześniej ciasto.
Wszystko ponownie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni i piec przez 5 minut. Po upieczeniu przełożyć na talerz i udekorować owocami.
Komentarze (0)