Ciasto pistacjowe

Oceń:
(7 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 7351
Ciasto pistacjowe
fot. InterContinental Hong Kong / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g tłuczonych drobno pistacji
  • 30 g truskawek
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki jagód
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 jajko
  • 7 kropel zielonego barwnika spożywczego
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem z cukrem na sztywną pianę, po czym dodawać do niej po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę, proszek do pieczenia, tartą skórkę pomarańczową i razem zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem, wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor.

Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i formy. Następnie mielone pistacje przełożyć do rondla, zalać je mlekiem oraz zielonym barwnikiem, wbić do tego jajko i zmiksować mikserem, aby barwnik dobrze się rozpuścił. Następnie wymieszane składniki nałożyć łopatką na upieczone wcześniej ciasto.

Wszystko ponownie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C stopni i piec przez 5 minut. Po upieczeniu przełożyć na talerz i udekorować owocami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów