Lablabi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2041
Składniki:
- 400 g suszonej cieciorki
- 250 g tuńczyka w zalewie własnej
- 4 marynowane czerwone papryczki
- 4 zielone marynowane papryczki
- 2 jajka
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cytryna
- 0,5 łyżeczki przyprawy harissa
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
Opis przygotowania:
Suszoną cieciorkę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 1,5 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości, a następnie przelać wraz z bulionem do miski. Dodać do tego czerwone i zielone papryczki z marynaty. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i dodać do potrawy w misce. Tuńczyka osączyć z zalewy i dodać do całości. Wszystko posypać przyprawą harissa, mielonym kminkiem i skropić sokiem z cytryny
Komentarze (0)