Makaron torchetti z brukselką, oliwkami i grzankami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2591
Makaron torchetti z brukselką, oliwkami i grzankami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g oliwek zielonych w zalewie
  • 30 g brukselki
  • 30 g makaronu torchetti
  • 5 g suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kromki z bagietki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich liści, przekroić na połowy, po czym zalać lekko osolona wodą i ugotować. Następnie odcedzić i połączyć z makaronem. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i dodać do pozostałych składników. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, i dodać powyższe składniki. Wszystko oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Pokrojoną bagietkę wysmarować obranym czosnkiem i przypiec z obu stron na rumiany kolor, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Gotową dodać do potrawy. Całość polać sokiem cytrynowym i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów