Makaron torchetti z brukselką, oliwkami i grzankami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2591
Składniki:
- 200 g oliwek zielonych w zalewie
- 30 g brukselki
- 30 g makaronu torchetti
- 5 g suszonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kromki z bagietki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich liści, przekroić na połowy, po czym zalać lekko osolona wodą i ugotować. Następnie odcedzić i połączyć z makaronem. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i dodać do pozostałych składników. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, i dodać powyższe składniki. Wszystko oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Pokrojoną bagietkę wysmarować obranym czosnkiem i przypiec z obu stron na rumiany kolor, na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Gotową dodać do potrawy. Całość polać sokiem cytrynowym i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)