Cytryny zapiekane z serem i pomidorami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 805
Składniki:
- 400 g sera mozzarella
- 4 cytryny
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- 1 czerwona papryczka chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- świeża bazylia
- garstka świeżej szałwii
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
Opis przygotowania:
Cytryny, paprykę chili oraz zioła umyć i odsączyć z wody. Cytryny przekroić w górnej ich części, wycisnąć z nich sok do kubka i wydrążyć środki (im więcej białej skórki zostanie usunięte, tym mniej gorzki będzie smak). Ser mozzarella rozdrobnić i dodać do niego 2 łyżki soku z wyciśniętych cytryn, suszone pomidory oraz pozbawioną nasion i pokrojoną drobno papryczkę chili. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać, potem dodać do tego świeżą bazylię, szałwię, tymianek i rozmaryn. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)