Sałatka peruwiańska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2039
Sałatka peruwiańska
fot. Yogma / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego parmezanu
  • 4 ziemniaki
  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 2 czarne oliwki w zalewie
  • 2 liście sałaty
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz ziołowy

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych ziemniaków. Składniki w misce oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego, tartą gałką muszkatołową i dodać do tego majonez. Całość dokładnie wymieszać i nałożyć na liście sałaty z pomidorami. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo na średnim ogniu, odcedzić, obrać ze skorupek i w całości dodać do składników. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować osączonymi z zalewy oliwkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów