Sałatka peruwiańska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2039
Składniki:
- 15 g tartego parmezanu
- 4 ziemniaki
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 2 czarne oliwki w zalewie
- 2 liście sałaty
- 1 łyżka majonezu
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz ziołowy
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pokrojonych ziemniaków. Składniki w misce oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego, tartą gałką muszkatołową i dodać do tego majonez. Całość dokładnie wymieszać i nałożyć na liście sałaty z pomidorami. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo na średnim ogniu, odcedzić, obrać ze skorupek i w całości dodać do składników. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować osączonymi z zalewy oliwkami.
Komentarze (0)