Gamja-jeon
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1941
Gamja-jeon to koreańskie placki ziemniaczane, doprawiane często papryczką chili.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryczka chili
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sezamu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- mielony pieprz czarny
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz natkę zielonej pietruszki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę czerwoną i zieloną chili pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do startych ziemniaków z cebulą. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać, po czym przełożyć łyżką na mocno rozgrzany olej na patelni, formując placki.
Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać sezamem i podawać na ciepło.
Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać sezamem i podawać na ciepło.
Komentarze (0)