Gamja-jeon

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1941
Gamja-jeon
fot. ~Nisa (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0
Gamja-jeon to koreańskie placki ziemniaczane, doprawiane często papryczką chili.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sezamu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • mielony pieprz czarny

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz natkę zielonej pietruszki dokładnie umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki oraz cebulę obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę czerwoną i zieloną chili pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do startych ziemniaków z cebulą. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i wbić jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać, po czym przełożyć łyżką na mocno rozgrzany olej na patelni, formując placki.

Placki smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać sezamem i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów