Kiełbasa panierowana z sosem i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3534
Kiełbasa panierowana z sosem i kapustą
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 łyżek oleju
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • Na sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy Dijon

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską podzielić na liście. Szczypiorek pokroić bardzo drobno. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać liście kapusty pekińskiej i pokrojony szczypiorek, oprószyć szczyptą soli, przykryć i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Bułkę tartą przesypać na talerz i wymieszać z mieloną papryką i majerankiem. Jajko roztrzepać widelcem na drugim talerzu. Następnie kiełbasę zamoczyć w jajku, potem obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor w 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną dodać do kapusty na talerzu.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do przepuszczonego czosnku dodać majonez i musztardę. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i przełożyć do małej miseczki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów