Kiełbasa panierowana z sosem i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3534
Składniki:
- 6 łyżek oleju
- 2 kiełbasy śląskie
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 kapusta pekińska
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- Na sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijon
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską podzielić na liście. Szczypiorek pokroić bardzo drobno. Następnie rozgrzać 3 łyżki oleju na patelni, dodać liście kapusty pekińskiej i pokrojony szczypiorek, oprószyć szczyptą soli, przykryć i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Bułkę tartą przesypać na talerz i wymieszać z mieloną papryką i majerankiem. Jajko roztrzepać widelcem na drugim talerzu. Następnie kiełbasę zamoczyć w jajku, potem obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor w 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażoną dodać do kapusty na talerzu.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do przepuszczonego czosnku dodać majonez i musztardę. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i przełożyć do małej miseczki.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do przepuszczonego czosnku dodać majonez i musztardę. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i przełożyć do małej miseczki.
Komentarze (0)