Pierogi z serem, cynamonem i owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2315
Pierogi z serem, cynamonem i owocami
fot. Sarah.Lynch / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml polewy truskawkowej
  • 50 ml brandy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 zielone jabłka
  • 3 kiwi
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli
  • Na wypełnienie:
  • 300 g białego sera twarogowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Owoce umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry, pokroić na kawałki, zmiksować mikserem i wyłożyć na talerz. Jabłka przekroić, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać pokrojone jabłka, wsypać 0,5 łyżeczki cynamonu, wlać brandy i smażyć na małym ogniu przez 2 minuty pod przykryciem. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do zmiksowanego kiwi.

Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć kubkiem krążki.

Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wsypać do niego cukier, cynamon, wbić jajko i całość utrzeć.na jednolita masę. Utartą masę wyłożyć łyżeczką na wycięte krążki, po czym całość zlepić ręcznie.

Zlepione pierogi wrzucić na 2 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż podpłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć i osaczyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i dodać ugotowane wcześniej pierogi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Wszystko polać polewą truskawkową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów