Pierogi z serem, cynamonem i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2577
Składniki:
- 100 ml polewy truskawkowej
- 50 ml brandy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 zielone jabłka
- 3 kiwi
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
- Na wypełnienie:
- 300 g białego sera twarogowego
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry, pokroić na kawałki, zmiksować mikserem i wyłożyć na talerz. Jabłka przekroić, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać pokrojone jabłka, wsypać 0,5 łyżeczki cynamonu, wlać brandy i smażyć na małym ogniu przez 2 minuty pod przykryciem. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do zmiksowanego kiwi.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć kubkiem krążki.
Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wsypać do niego cukier, cynamon, wbić jajko i całość utrzeć.na jednolita masę. Utartą masę wyłożyć łyżeczką na wycięte krążki, po czym całość zlepić ręcznie.
Zlepione pierogi wrzucić na 2 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż podpłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć i osaczyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i dodać ugotowane wcześniej pierogi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Wszystko polać polewą truskawkową.
Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Następnie wlać do tego ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć kubkiem krążki.
Przygotować wypełnienie: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wsypać do niego cukier, cynamon, wbić jajko i całość utrzeć.na jednolita masę. Utartą masę wyłożyć łyżeczką na wycięte krążki, po czym całość zlepić ręcznie.
Zlepione pierogi wrzucić na 2 l gotującej się wody i gotować do czasu, aż podpłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć i osaczyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i dodać ugotowane wcześniej pierogi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Wszystko polać polewą truskawkową.
Komentarze (0)