Sałatka Olivier

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 806
Sałatka Olivier
fot. Dr. Bernd Gross / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 250 g wędzonej szynki
  • 250 g zielonego groszku w zalewie
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 3 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka selera

Opis przygotowania:

Ziemniaki, marchew i natkę selera dokładnie umyć. Ziemniaki z marchewką przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, następnie ziemniaki z 2 marchewkami pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski, a 1 marchewkę pozostawić do dekoracji sałatki.

Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy, po czym białka pokroić drobno i dodać do ziemniaków z marchewką. Żółtka pokroić drobno i pozostawić do posypania sałatki. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, odcisnąć z nich nadmiar wody ręcznie i dodać do składników w misce. Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do całości.

Dodać do tego obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę oraz szynkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie dodać majonez, dokładnie wymieszać, przełożyć do salaterki, posypać pokrojonymi wcześniej żółtkami jaj, pokrojoną marchewką i udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów