Sałatka Olivier
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 806
Składniki:
- 250 g wędzonej szynki
- 250 g zielonego groszku w zalewie
- 4 duże ziemniaki
- 3 marchewki
- 3 jajka
- 3 ogórki kiszone
- 3 łyżki majonezu
- 2 jabłka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- natka selera
Opis przygotowania:
Ziemniaki, marchew i natkę selera dokładnie umyć. Ziemniaki z marchewką przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry, następnie ziemniaki z 2 marchewkami pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski, a 1 marchewkę pozostawić do dekoracji sałatki.
Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy, po czym białka pokroić drobno i dodać do ziemniaków z marchewką. Żółtka pokroić drobno i pozostawić do posypania sałatki. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, odcisnąć z nich nadmiar wody ręcznie i dodać do składników w misce. Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do całości.
Dodać do tego obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę oraz szynkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie dodać majonez, dokładnie wymieszać, przełożyć do salaterki, posypać pokrojonymi wcześniej żółtkami jaj, pokrojoną marchewką i udekorować natką selera.
Jajka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy, po czym białka pokroić drobno i dodać do ziemniaków z marchewką. Żółtka pokroić drobno i pozostawić do posypania sałatki. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, odcisnąć z nich nadmiar wody ręcznie i dodać do składników w misce. Jabłka umyć, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do całości.
Dodać do tego obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę oraz szynkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie dodać majonez, dokładnie wymieszać, przełożyć do salaterki, posypać pokrojonymi wcześniej żółtkami jaj, pokrojoną marchewką i udekorować natką selera.
Komentarze (0)