
Borek szpinakowy z sosem tzatziki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2548

Składniki:
- 500 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 450 g mrożonego ciasta francuskiego
- 200 ml sosu tzatziki
- 200 g sera feta
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 ogórek zielony
- 1 białko jajka
- 1 łyżka suszonej natki zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki ciepłej wody
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak (mrożony najpierw rozmrozić) pokroić na drobne kawałki i oprószyć solą oraz mieloną papryką. Ciasto francuskie rozmrozić i wysmarować ciepłą wodą. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojony szpinak i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego roztrzepane z mlekiem jajka, rozpuszczone na ogniu masło, pokruszony ser feta oraz tarty parmezan. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i smażyć do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na namoczone ciepłą wodą ciasto francuskie. Składniki nakryć kolejnym płatem ciasta francuskiego i zlepić brzegi. Zlepione ciasto wysmarować białkiem jajka, posypać suszoną natką zielonej pietruszki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Dodać do tego pokrojonego w cienkie plastry ogórka i polać gotowym sosem tzatziki
Komentarze (0)