Borek szpinakowy z sosem tzatziki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2122
Borek szpinakowy z sosem tzatziki
fot. Lara604 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 500 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 450 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 ml sosu tzatziki
  • 200 g sera feta
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 ogórek zielony
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka suszonej natki zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki ciepłej wody

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak (mrożony najpierw rozmrozić) pokroić na drobne kawałki i oprószyć solą oraz mieloną papryką. Ciasto francuskie rozmrozić i wysmarować ciepłą wodą. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojony szpinak i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego roztrzepane z mlekiem jajka, rozpuszczone na ogniu masło, pokruszony ser feta oraz tarty parmezan. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą i smażyć do czasu, aż składniki zgęstnieją. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na namoczone ciepłą wodą ciasto francuskie. Składniki nakryć kolejnym płatem ciasta francuskiego i zlepić brzegi. Zlepione ciasto wysmarować białkiem jajka, posypać suszoną natką zielonej pietruszki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec na zloty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Dodać do tego pokrojonego w cienkie plastry ogórka i polać gotowym sosem tzatziki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów