Zupa meksykańska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5416
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka soi
- papryka czerwona
- papryka zielona
- papryka chili
- papryka ostra w proszku
- sos tabasco
- koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czekamy, aż będzie szklista. Wtedy dodajemy zmiażdżony czosnek. Podsmażamy jeszcze ok. 10 minut. Dodać papryki pokrojone w kostkę i smażyć jeszcze ok. 7 minut. Po tym czasie przerzucamy wszystko do garnka i zalewamy ok. 3-4 litrami wrzącej wody. Dodajemy odcedzoną kukurydzę, soję, fasolę koncentrat pomidorowy. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem, ziołami, papryką w proszku i sosem tabasco. Zagęszczamy lekko mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Po przelaniu zupy do misek można na wierzch dać trochę startego żółtego sera. Podawać z białym pieczywem.
Po przelaniu zupy do misek można na wierzch dać trochę startego żółtego sera. Podawać z białym pieczywem.
Komentarze (0)