Snickerdoodles
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1883
Składniki:
- Na ciasto:
- 200 g masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Na posypkę:
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą w misce. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę, wbić do tego po jednym jajku, cały czas ucierając i wsypywać stopniowo wymieszane składniki z mąką. Z całości wyrobić gładkie ciasto zbić je w kulę, zawinąć folią spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki i odwinąć z folii.
Przygotować posypkę: cynamon zmieszać z cukrem i wysypać na stolnicę. Na wysypane składniki nałożyć ciasto i rozwałkować je na grubość 5 mm. Szklanką wyciąć krążki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować posypkę: cynamon zmieszać z cukrem i wysypać na stolnicę. Na wysypane składniki nałożyć ciasto i rozwałkować je na grubość 5 mm. Szklanką wyciąć krążki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)