Sałatka macedońska
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3323
Składniki:
- 4 duże ogórki
- 1/2 l kwaśnego mleka lub kefiru
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 1 czerwona cebula
- szczypta soli
- pieprz
Opis przygotowania:
Ogórki umyć, obrać ze skóry, pokroić w talarki i przełożyć na sitko. Zagotować 1 szklankę wody i wrzątkiem skropić pokrojone ogórki. Odczekać chwilę, aby się osączyły z wody, wtedy posolić i oprószyć pieprzem. Papryki przekroić na połowę, usunąć nasiona, część pokroić drobno i dodać do ogórków, a część w pierścienie do dekoracji. Kwaśne mleko lub kefir dobrze roztrzepać, wlać do całości i wymieszać. Wierzch udekorować paprykami, oliwkami i cebulą. Sałatkę podawać zaraz po przyrządzeniu.
Komentarze (0)