Pierogi z pieczarkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 849
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 cebule
- pieprz kolorowy mielony
- sól
- Natka zielonej pietruszki
- Ciasto:
- 800 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki wody
- Nadzienie:
- 400 g małych pieczarek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Opis przygotowania:
Zielone oliwki odsączyć z zalewy. Natkę zielonej pietruszki oraz pieczarki umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać z błony.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać wodę i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 4 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować nadzienie: obrane z błony pieczarki przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, wsypać do nich suszony tymianek i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie, pieczarki odcedzić i nałożyć je na wycięte krążki z ciasta. Całość zlepić ręcznie i uformować z tego małe kulki. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie kulki wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na kulki na talerzu. Wszystko udekorować zielonymi oliwkami, natką zielonej pietruszki i oprószyć kolorowym pieprzem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać wodę i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 4 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować nadzienie: obrane z błony pieczarki przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, wsypać do nich suszony tymianek i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie, pieczarki odcedzić i nałożyć je na wycięte krążki z ciasta. Całość zlepić ręcznie i uformować z tego małe kulki. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie kulki wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na kulki na talerzu. Wszystko udekorować zielonymi oliwkami, natką zielonej pietruszki i oprószyć kolorowym pieprzem.
Komentarze (0)