Pierogi z pieczarkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 849
Pierogi z pieczarkami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
  • 2 cebule
  • pieprz kolorowy mielony
  • sól
  • Natka zielonej pietruszki
  • Ciasto:
  • 800 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki wody
  • Nadzienie:
  • 400 g małych pieczarek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Opis przygotowania:

Zielone oliwki odsączyć z zalewy. Natkę zielonej pietruszki oraz pieczarki umyć i odsączyć z wody. Pieczarki obrać z błony.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, wlać wodę i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 4 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować nadzienie: obrane z błony pieczarki przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, wsypać do nich suszony tymianek i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie, pieczarki odcedzić i nałożyć je na wycięte krążki z ciasta. Całość zlepić ręcznie i uformować z tego małe kulki. Wrzucić je do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie kulki wyciągnąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.

Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na kulki na talerzu. Wszystko udekorować zielonymi oliwkami, natką zielonej pietruszki i oprószyć kolorowym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów