Sałatka hawajska

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1721
Sałatka hawajska
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g tartego parmezanu
  • 15 g tłuczonych pistacji
  • 10 g wiórek kokosowych
  • 6 mandarynek
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 1 zielony ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Sałatę pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Dodać do tego pokrojonego w kostkę ogórka oraz obraną i pokrojoną drobno cebulę. Mandarynki obrać ze skóry, podzielić na plastry i dodać do pozostałych składników. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę i dodać do całości. Wszystko zalać oliwą z oliwek, octem balsamicznym, doprawić do smaku pieprzem białym oraz solą, wymieszać i przełożyć na talerz. Mleko kokosowe zmieszać z wiórkami kokosowymi, tartym parmezanem, tłuczonymi pistacjami, doprawić do smaku szczyptą soli i dodać do sałatki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów