Rolada figowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 863
Składniki:
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka jaj
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Wypełnienie:
- 250 g suszonych fig bez pestek
- 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło, żółtka jaj, wlać ekstrakt waniliowy i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm.
Przygotować wypełnienie: figi drobno posiekać do miski. Wsypać do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, wlać sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Całość przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto. Następnie wszystko zrolować, po czym przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Wszystko piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować wypełnienie: figi drobno posiekać do miski. Wsypać do nich kandyzowaną skórkę pomarańczową, wlać sok cytrynowy i dobrze wymieszać. Całość przełożyć na rozwałkowane wcześniej ciasto. Następnie wszystko zrolować, po czym przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Wszystko piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)