Cannoli kakaowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2763
Składniki:
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki borówek amerykańskich
- 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
- olej słonecznikowy do smażenia
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 25 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 białko jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- Wypełnienie:
- 40 g sera ricotta
- 4 g mielonych pistacji
- 2 łyżki kakao
- 1 żółtko jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Wino przelać do rondla, dodać do tego białko jajka i razem roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane składniki wlać do wymieszanej mąki, dodać do tego pokrojone drobno masło i z całości wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i nawinąć na odpowiednie, metalowe lub drewniane foremki do ciasta. Foremki z ciastem włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z oleju i pozbawić foremek.
Przygotować wypełnienie: ser ricotta przełożyć do miski i zmieszać z kakao, mielonymi pistacjami oraz z cukrem pudrem. Dodać do tego żółtko i razem utrzeć trzepaczką na jednolitą masę. Gotową masą napełnić upieczone ciasto i przełożyć na talerz. Śmietanę ubić mikserem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć na talerz.
Całość posypać cukrem pudrem oraz udekorować umytymi i osączonymi z wody gałązkami świeżej mięty oraz borówkami.
Przygotować wypełnienie: ser ricotta przełożyć do miski i zmieszać z kakao, mielonymi pistacjami oraz z cukrem pudrem. Dodać do tego żółtko i razem utrzeć trzepaczką na jednolitą masę. Gotową masą napełnić upieczone ciasto i przełożyć na talerz. Śmietanę ubić mikserem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć na talerz.
Całość posypać cukrem pudrem oraz udekorować umytymi i osączonymi z wody gałązkami świeżej mięty oraz borówkami.
Komentarze (0)