Cannoli kakaowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2763
Cannoli kakaowe
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki borówek amerykańskich
  • 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 25 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Wypełnienie:
  • 40 g sera ricotta
  • 4 g mielonych pistacji
  • 2 łyżki kakao
  • 1 żółtko jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Wino przelać do rondla, dodać do tego białko jajka i razem roztrzepać trzepaczką. Roztrzepane składniki wlać do wymieszanej mąki, dodać do tego pokrojone drobno masło i z całości wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 0,5 mm i nawinąć na odpowiednie, metalowe lub drewniane foremki do ciasta. Foremki z ciastem włożyć do mocno rozgrzanego głębokiego oleju i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z oleju i pozbawić foremek.

Przygotować wypełnienie: ser ricotta przełożyć do miski i zmieszać z kakao, mielonymi pistacjami oraz z cukrem pudrem. Dodać do tego żółtko i razem utrzeć trzepaczką na jednolitą masę. Gotową masą napełnić upieczone ciasto i przełożyć na talerz. Śmietanę ubić mikserem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć na talerz.

Całość posypać cukrem pudrem oraz udekorować umytymi i osączonymi z wody gałązkami świeżej mięty oraz borówkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów