Zupa truskawkowa z lodami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2309
Składniki:
- 500 g truskawek
- 500 ml wody
- 100 g cukru
- 5 g tłuczonych pistacji
- 2 gałki lodów waniliowych
- 2 precle słone do dekoracji
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka maki kukurydzianej
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i podzielić na pół. Jedną połowę truskawek przełożyć do rondla, zalać wodą, dodać do tego przekrojoną w wzdłuż laskę wanilii wraz z nasionami, mąkę kukurydzianą, cukier i całość zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przestudzić. Następnie wyciągnąć ugotowaną laskę wanilii, dodać do składników drugą połowę pozostawionych truskawek, po czym wszystko zmiksować mikserem i przelać na talerz. Dodać lody waniliowe i przełożyć słonym preclem. Całość posypać tłuczonymi pistacjami.
Komentarze (0)